Usein kysyttyä

Miten laser  toimii?

-Laservalo on muokattua valoa, jonka ominaisuutena on tunkeutua elävään kudokseen ja aiheuttaa siellä sekä sähköistä, että kemiallista toimintaa. 

Mitä vaikutuksia laserilla on kudoksessa?

-Laser vilkastuttaa kudoksen verenkiertoaja laajentaa verisuonia, joten kudoksen hapen ja ravinteiden saanti paranee, kuona-aineiden kuljetus tehostuu ja turvotus vähenee. Se vähentää kudoksen tulehdus välittäjäaineiden määrää ja kipuhermojen aktiivisuutta. Lisäksi se lisää elimistön omien opioidien tuotantoa. Laserin vaikutuksesta kudoksen solujen energiakeskusten, mitokondrioiden määrä lisääntyy. Tällä on merkitystä vaurioituneiden  solujen uusiutumiselle ja uuden kudoksen muodostumiselle.

Mihin vaivoihin laserterapiaa auttaa?

-Kipuun, tulehdukseen, turvotukseen, kudosten uusiutumiseen ja korjautumiseen. Lihasten rentoutukseen ja verenkierron parantamiseen. Lihaskalvojen kireyteen, jne.

Voiko laserista olla haittaa?

-Ei. Silmän verkkokalvolle laservalo on haitallista, eli laitteen hoitopäähän ei saa katsoa suoraan. Valoherkät yksilöt voivat olla yliherkkiä myös laservalolle. Jotkut lääkitykset altistavat valolle, tällöin myös auringon valoa on vältettävä. Verenvuototautia sairastavat ja verenohennuslääkityksellä olevat eivät sovi laserterapiaan.

Onko lääkinnällinen laserterapia sama asia kuin hierojan antama laserhoito (Handy Cure, Atang, Philips)?

-Lääkinnällisen laserterapian vaikutus riippuu laitteen tehosta, hoitoon käytetystä ajasta ja näiden yhdistelmästä johtuvasta terapia-annoksesta.  Lääkinnällisen laserterapialaitteen (4-luokka) minimiteho on 0,5 W, meillä käytössä olevan laitteen teho on 1,1 W. Markkinoilla olevien käsikapuloiden teho on noin 0,06 W. Matalatehoiset hoitolaserit soveltuvat ihon, haavojen ja lihaskalvojen käsittelyyn. Syvempiin kudoksiin ja kivunlievitykseen vaaditaan 4-luokan laserlaite.

Paljonko lääkinnällinen laserterapia maksaa?

-Laserterapian vaikutus perustuu paitsi hoitoannokseen myös hotokertojen määrään ja niiden väliseen aikaan. Laserterapia annetaan yleensä sarjoissa. Tavallisin hoitojakso käsittää noin 6 hoitokertaa 3 viikon aikana. Sarjakortilla tämä maksaa 300 €, yksittäin 350 €. Klinikalla ensimmäinen hoitokerta 65 €, seuraavat 57 €. 

Tarvitaanko laserterapiaan eläinlääkärin lähete?

-Mieluiten kyllä. Sairaustiloissa tarvitaan ainakin eläinlääkärin antama diagnoosi, jotta tiedetään mihin hoito kohdistetaan. Lihashuollossa yms ei tarvita lähetettä.

Sari Tuomainen 17.4.2023